18.rész: F1 pilóták, példaképek, akikre jó emlékezni

Az elmúlt hétvége és az idei halottak napja kapcsán kicsit elgondolkodtam, kik nekem azok az autóversenyzők, akik már nincsenek köztünk, de szívemnek a legkedvesebbek. Sajnos, annyian elmentek, oly sok csodás autóversenyző előtt tiszteleghetünk, hogy most a teljesség igénye nélkül és totál elfogultan, a saját kedvenceimről teszek említést.

Az én három dobogósom: Clay Regazzoni, James Hunt és Niki Lauda.

lauda_hunt01.jpgRush c. film Niki Lauda és James Hunt szerepeit alakító színészek 

Talán nem véletlen, hogy mindnyájan a Rush - Hajsza a győzelemért című filmnek a főszereplői, amelyet én vagy százszor láttam és minden alkalommal bőgök rajta.

niki_lauda02.jpg

Niki Lauda (1949.február 22. - 2019. május 20.)

Lauda, a tökély, hűvös-vagány típus egyben az érzelmes precizitás mintaképe, ahogy 41 nap után visszatért a halálból (és a kórházból) versenyezni. Ahogy a filmben a sebesen égett fejére felesége fájdalmas védelmezése ellenére, üvöltő kínok közepette felveszi a bukósisakot, mert menni akar, mert muszáj; ez számomra maga a katarzis.


james_hunt01.jpg

James Hunt (1947. augusztus 29. - 1993. június 15.) 

Hunt: a laza-vagány, az őrült, a nők bálványa. Aki élvezte a versenyzés minden percét, aki úgy vélte a nők azt szeretik benne, hogy kísérti a halált, így jobban mert élni, úgy, mintha minden nap az utolsó volna. Mint egy rock & roll gitáros, olyan gyorsan élt. Akit még Lauda is irigyelt talán.


clay_regazzoni01.jpg

Clay Regazzoni (1939. szeptember 05. - 2006. december 15.)

Regazzoni: a sármos, szenvedélyes svájci olasz, többszörös (6 szezon) Ferrari pilóta. Aki egy pont híján nem lett világbajnok (1974-ben), aki a száguldás szerelméért vitte vásárra a bőrét.
Aki 1980-ban egy eltört fékpedál miatt falba csapódott, és a leszakadt motor a hátának csapódva lebénította. A Forma 1 urai nem engedték, hogy ő legyen a sportág első kerekesszékes versenyzője, de ő nem adta fel. Ő a roki autósport alapító atyja, versenyző iskolája ma is példaértékű. Sérültként versenyzett mindennel: Mercédesszel, Toyotával és kamionnal megnyerte a Dakart. Az én drága zsenim.

clay_regazzoni02.jpg