5. rész: A sérült emberek holokauszt-kutatása

Ebben a részben kivételesen egy szó sem esik a Mercikről. A Why Me? -  Európai zarándoklat Mercedes-Benzzel a társadalmi érzékenyítésért nevű projekt, a továbbiakban egyszerűen: "Why me? zarándoklat" második és talán a legmélyebb témájáról szeretnék beszélni nektek. A sérült emberek holokausztjáról a II. világháborús időszakban.

Tudat alatt mindig égett bennem ez a téma. Vonzott, féltem tőle, ignoráltam, bagatelizáltam. De egy éve biztosan érzem magamban, hogy tudni akarok róla minél többet, amit csak lehet, személyesen, élmények alapján. Ha már testem kétszeresen sérült és ezen bélyegeket egész életemben viselem. De nekem nem elég, hogy online kutassak az íróasztalom mögül! Látni akarom személyesen a táborokat, a pszichiátriai intézeteket, beszélgetni helyi szakértőkkel, és ha lehetséges, az érintettek rokonaival is, mindenkivel, aki a témában releváns személynek számít.

image2.jpghttps_2f_2fuserscontent2_emaze_com_2fimages_2f93020ebb-cce7-41ff-bca9-e90caef0beeb_2fd12bb168ae3c2eab7182f5264208bc82.jpg      Fogyatékos, nem zsidó áldozatok.                              A megsemmisített mozgássérültek segédeszközei.

Üvölteni a tehetetlen csodálkozástól, hogy miért nem tárták fel ezt a tragédiát az elmúlt több mint hét évtizedben, pedig feldolgozva látva, vagy a fejünket a homkba dugva is erős hatása van jelenünkre e történelmi traumának.
Mindenkiére. Az enyémre.

Már nem neheztelek amiatt, hogy az elmúlt 73 évben nem övezte kellő figyelem ezt az emberirtást. Több mint 250 ezer áldozatét. Nincs emléknapjuk. Hadamarban - az egyik központi pszichiátriai intézetben -1941-től aktív eutanáziával és alagsorban működő gázkamrákban ölték meg a „német faj” agyrémelméletébe nem illő, sérült embereket, és csak 2003-ban kezdték el ápolni az áldozatok sírjait.

Eugenika. A genetika Mengele által torzított, negatív ága, amely a születés után kívánta az „emberi fajt nemesíteni”, nem ritkán halálos kísérletekkel és likvidálással. Az eugenika pozitív ága háború után, főleg az Egyesült Államokban népszerű tudományág maradt. Célja a terhesség alatt kimutatható nem szokványos, sérült testű, értelmű magzatok meg nem születése. Ezzel nemesítendő az emberi fajt.

image1.jpg

Kérdem én, miért baj az egy fejlett szociális rendszerrel rendelkező társadalomnak, ha nem szokványos tulajdonságokkal, adottságokkal rendelkező férfiak, nők és más neműek születnek és színesítik azt, ezzel is erősítve a szolidaritást és az empátia fejlődését egyéni és társadalmi szinten egyaránt?

Kérdem én, miért ragaszkodunk kizárólag a hasonlóhoz, miért nem vagyunk empátiával kitömötten kíváncsiak a tőlünk eltérő életsorsokra, mikor fog a társadalom széles rétegeiben megjelenni a különbözőségek tisztelete, mint alapérték? 


Keressük a válaszokat, keressük a megoldásokat.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mercimalabam.blog.hu/api/trackback/id/tr7714355119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sunblind 2018.11.13. 19:38:05

Ez nagyon érdekes téma! És nyilvánvalóan érzékeny kérdéseket vet fel. Elgondolkodtató.
Nincs új poszt?

Gery87 2018.12.07. 14:55:58

"ha nem szokványos tulajdonságokkal, adottságokkal rendelkező férfiak, nők és más neműek születnek és színesítik azt, ezzel is erősítve a szolidaritást és az empátia fejlődését egyéni és társadalmi szinten egyaránt?"

mert teher a szülőknek, mert teher a társadalomnak....
ismerek fogyatékkal élőket gondozó családokat és hát....nem könnyű nekik...1 sérült ember az minimum másik 2 ember életét teszi tönkre ha magáról nem tud gondoskodni!
Persze azt mondják hogy ez így alakult.....ez van...így kell boldognak lenniük...de ha választhatnának, ha újból kezdhetnék senki nem akarna önként ilyen életet magának, sem a gyerekeinek.
Ha pedig egy bármilyen okból sérült ember választhatna, nyilván nem akarna ős sem ilyennek születni.

ha már valaki sérültnek született, akkor nyilván tolerálni és segíteni kell, mert ő erről nem tehet.....

A nem gyógyítható, életminőséget súlyosan rontó, korlátozó betegségek setén a terhesség megszakítás humánus és logikus lépés lehet.....ebben nem látok problémát...

Attól meg senki nem lesz értékesebb vagy színesebb hogy valami baja van, e mögé bújni szentimentális önbecsapás......
Ez a "színesítik" egy nagyon közhelyes és PC duma és kb semmi értelme...

takarék-láng 2019.03.09. 00:37:26

"Már nem neheztelek amiatt, hogy az elmúlt 73 évben nem övezte kellő figyelem ezt az emberirtást"

- a zsidok aldozatait pedig semmilyen figyelem nem ovezte. Pedig azok sokkal tobben vannak, mint a holokauszt aldozatai.

Mercim a lábam

Friss topikok

Címkék